07:19
24 mei 2022

Apeldoorn wil kans op jeugdcriminaliteit voorspellen door gegevens te combineren

De gemeente Apeldoorn wil de kans op jeugdcriminaliteit in wijken voorspellen aan de hand van een database met verschillende gegevens. Daarin worden geanonimiseerde gegevens gecombineerd over onder andere inbraken, inkomensprofielen, schoolverzuim en huizenprijzen.

Ook data over gezinssituaties en plekken waar jeugdoverlast plaatsvindt komt terecht in de database, zo weet De Stentor te melden. Deze big data zou inzichtelijk moeten maken waar jongeren een grote kans lopen om in de criminaliteit te belanden. Zo blijkt uit onderzoek dat jongeren uit gezinnen in de schuldsanering vaker de fout in gaan. Een woordvoerder van de gemeente laat tegenover Tweakers weten dat de benaming ‘big data’ niet helemaal op zou gaan, omdat het maar om een beperkt project gaat.

Het zou ook gaan om gegevens die al in het bezit zijn van de gemeente. Door deze te combineren wil Apeldoorn voorkomen dat groepen jongeren ontstaan die overlast veroorzaken, aldus de woordvoerder. Het staat nog niet vast welke acties aan de hand van de uitkomsten concreet worden ondernomen, omdat nu nog niet gezegd kan worden wat deze zullen zijn.

De gemeente laat verder aan de krant weten dat er bij de verwerking van de gegevens wordt gelet op de toepasselijke bepalingen uit de Wbp. Zo worden de gegevens bijvoorbeeld geanonimiseerd en is de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gesteld van het voornemen. Dit betreft een standaardhandeling die voor elke verwerking van persoonsgegevens vereist is. Volgens de gemeente zet de politie vergelijkbare methodes in om bijvoorbeeld inbraken te voorspellen.

Een voorbeeld van daarvan is het Criminaliteits Anticipatie Systeem, oftewel CAS. Dit is in gebruik bij de gemeente Amsterdam en in 2015 toonden ook andere gemeentes interesse in het testen van het systeem. Dit is een vorm van predictive policing, waarvoor de Korpschef van de Nationale Politie in 2015 een Big Brother Award ontving van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Dit gebeurde naar aanleiding van uitgelekte documenten waaruit zou blijken dat de politie werkt aan een landelijk netwerk om bepaalde gebeurtenissen te voorspellen.

Bron: Tweakers

Lees verder via De Stentor – D66 wil dat Apeldoorn stopt met pilot big data jeugd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.