04:52
24 juli 2021

Antwoorden aan bezorgde ouders over vaccineren

Antwoorden aan bezorgde ouders over vaccineren

Een groeiende groep mensen meent tegenwoordig dat vaccinaties schadelijker zijn dan de ziektes waartegen ze beschermen. Terwijl vroeger slechts kleine religieuze groeperingen vaccinatie afwezen, gebeurt dit nu veel breder, op pseudo-medische gronden. Daardoor wordt de vaccinatiegraad zo laag, dat vrijwel verdwenen kinderziektes weer opduiken in de westerse wereld. Maar wat zeg je tegen bezorgde ouders die verontrustende berichten hebben gelezen op internet?

In de zomer van 2018 werd bekend dat de vaccinatiegraad in Nederland is gedaald naar 90 procent. Een Kamermeerderheid vindt dat kinderdagverblijven niet-gevaccineerde kinderen moeten kunnen weigeren. In de laatste week van augustus is een petitie gestart om vaccinatie verplicht te stellen voor kinderdagverblijven.

Met enige regelmaat is er weer ‘ophef’ over vaccinatie. Op 15 november 2016 had het programma Zorgnu een uitzending waarin twijfels worden gewekt over de veiligheid van het vaccin tegen baarmoederhalskanker (HPV-vaccin). Zo’n uitzending volgt een vast stramien: op basis van de negatieve ervaring van één of enkele personen wordt gesteld dat dit bijwerkingen van vaccinatie zijn. De suggestie is vervolgens dat iedereen die zich laat vaccineren een groot risico loopt op ernstige bijwerkingen. Dat daar uit eerder, jarenlang onderzoek onder grote aantallen gevaccineerden nooit iets van gebleken is, telt in de beleving dan niet meer.

Op 17 november was vaccineren in het nieuws omdat het RIVM extra geld beschikbaar heeft gesteld om artsen en verpleegkundigen beter voor te bereiden op gesprekken met ouders die twijfelen over het nut van vaccineren. In deze uitzending van talkshow Pauw werd er ook weer heftig over gediscussieerd.

Op internet doen wilde verhalen de ronde over de gevaren van vaccins. Sociale media zoals Twitter en Facebook barsten uit hun voegen zodra er weer eens een column over vaccinaties in een vrouwenblad verschijnt. Ook wij, wetenschapsredacteuren, worden soms aangesproken op de vermeende gevaren van vaccins. Wat is er van waar, en wat niet? Hieronder vind je de beweringen en vragen waar wij het meest tegenaan lopen, met antwoorden die zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Lees verder via nemokennislink.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − zes =