05:01
25 juni 2021

‘Antwerpse drugshandel uitgegroeid tot industrie van patsers die overal schijt aan hebben’

‘Antwerpse drugshandel uitgegroeid tot industrie van patsers die overal schijt aan hebben’

De haven van Antwerpen is zo lek als een mandje. Elk jaar komt er meer cocaïne naar binnen. Daar zitten Nederlandse drugssyndicaten achter, zegt antropoloog Teun Voeten, die onderzoek deed naar deze schimmige wereld.

Het is een klusje van niks: de kraanchauffeur hoeft er alleen maar voor te zorgen dat een container op een bepaalde plek wordt neergezet, en daar kan hij 50 duizend euro mee verdienen. ‘Zo’n bedrag is heel verleidelijk’, zegt Teun Voeten. ‘Zeker als je net geldproblemen hebt. En dat is precies waarom het misgaat. De bedragen die in de drugswereld worden betaald, zijn zo groot dat er altijd wel mensen door de knieën gaan.’

Lees verder via volkskrant.nl

Meer leren over ondermijning vanuit een internationaal perspectief? Volg 10 juni online het Seminar De Veilige Gemeente 2020 georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa Ton Rombouts (Eerste Kamer), Kris Renckens (Stad Antwerpen), Leonie Willemsen (Gemeente Tilburg), Eric van der Schild (Europol), Ben van der Hoeven (Gemeente Utrecht) en Frank van Summeren (RONT).

Of volg 24 juni het online seminar De Veilige Gemeente Online Summer Special 2020/2021 – Ondermijning aanpakken tijdens en na de lockdown. Met topsprekers prof. dr. Hans Boutellier (VU en Verwey-Jonker Instituut), Shanna Mehlbaum (Mehlbaum Onderzoek & Advies), Arnout de Vries (TNO, Heidie Pols (Haags Economische Interventie Team) en Krista Schram (Hogeschool Inholland).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien + 1 =