07:19
24 oktober 2021

Algoritmen en Artificiële Intelligentie: hoe houd je daar toezicht op?

Algoritmen en Artificiële Intelligentie: hoe houd je daar toezicht op?

Het toenemend toepassen van algoritmen en artificiële intelligentie (AI) levert nieuwe vragen op voor het toezicht. Want hoe houd je hier toezicht op en wat betekent dit voor de praktijk van toezichthouders? Toezichthouders zoeken de samenwerking in het ontwikkelen van passende methodieken en kaders. En de Algemene Rekenkamer presenteerde recent het rapport Aandacht voor Algoritmen op een digitaal congres. Vanuit de Inspectieraad nam portefeuillehouder Angeline van Dijk (Agentschap Telecom) deel aan twee paneldiscussies.

Hoge vlucht
Het gebruik van algoritmen en AI neemt de laatste jaren een hoge vlucht. Bijna ongemerkt is het een onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Er is meer en meer aandacht voor wat de consequenties daarvan zijn voor uiteenlopende publieke belangen zoals privacy, veiligheid en consumentenrechten. Dat levert dus ook allerlei nieuwe vragen op voor het toezicht. Veel toezichthouders zijn al langer bezig om deze ontwikkelingen door te vertalen naar hun praktijk. Zij werken aan de ontwikkeling van methodieken en kaders en zoeken daarin de samenwerking.

Rekenkamerrapport
Ook de Algemene Rekenkamer heeft aandacht voor het onderwerp: eind januari verscheen het rapport “Aandacht voor Algoritmen”. Het rapport werd gepresenteerd tijdens een digitaal congres. Vanuit de Inspectieraad leverde portefeuillehouder digitalisering Angeline van Dijk (Agentschap Telecom) daaraan een bijdrage in twee paneldiscussies.

Lees verder via rijksinspecties.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + een =