07:12
23 mei 2024

Algemene Rekenkamer maakt gehakt van beleid jeugdbescherming

Algemene Rekenkamer maakt gehakt van beleid jeugdbescherming
Hand of an elderly holding hand of younger

Er is geen grip op de falende jeugdbescherming, concludeert de Algemene Rekenkamer. Met het overhevelen van de verantwoordelijkheid voor jeugdbescherming naar gemeenten zouden de totale uitgaven aan jeugdzorg dalen, de wachttijden korter worden en de administratieve last voor hulpverleners afnemen. Dat is acht jaar later nog steeds niet gelukt. Kinderen en kwetsbare gezinnen krijgen niet (tijdig) de hulp die ze nodig hebben. Verantwoordelijke bewindspersonen hebben hun rol als verantwoordelijke voor het wettelijke stelsel voor jeugdbescherming lange tijd onvoldoende ingevuld.

De rekenkamer spreekt van een onoverzichtelijke en onwerkbare situatie voor gemeente-ambtenaren én hulpverleners in de praktijk. In 2019 beoordeelden de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de situatie in de jeugdbescherming als ‘niet acceptabel’, merkt de rekenkamer op. Op dit moment, drie jaar later, is er geen sprake van (of zicht op) structurele verbetering.

Lees verder via skipr.nl

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM, is spreker tijdens het HCB Seminar Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid op 24 mei bij Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag met verder o.a. Angeline van Dijk prof dr. Karin van Wingerde, Paul van Dijk en dr. Meike Bokhorst. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *