02:38
30 mei 2024

AIVD: westerse inlichtingendiensten voorkwamen zeker tien aanslagen in Europa

AIVD: westerse inlichtingendiensten voorkwamen zeker tien aanslagen in Europa

Westerse inlichtingen- en veiligheidsdiensten, waaronder de AIVD, hebben zeker tien aanslagplannen in Europa ontdekt en verijdeld. Dat staat in het jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst over vorig jaar. In vier zaken zijn na een ambtsbericht van de AIVD in Nederland mensen aangehouden.

Hoewel 2022 volgens de inlichtingendienst ‘een grimmig jaar’ was, onder meer vanwege het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, doet het afgelopen jaar daar nauwelijks voor onder. “De veiligheid van Nederland is sterk verbonden met de veiligheid in de wereld. In de recente geschiedenis bleek dat zelden zo duidelijk als vorig jaar.”

Daarmee doelt de AIVD nog steeds op de nog steeds doorgaande oorlog in Oekraïne en de dreiging van Rusland. En daar kwam vorig jaar het conflict in Gaza bij.

“Er is sprake van twee grote conflicten, er zijn tal van terroristische aanslagplots in Nederland en in het buitenland verijdeld, en Nederland is dagelijks doelwit van cyberaanvallen om te spioneren en economische voordelen uit te buiten.”

Dreiging jihadisme
De dienst waarschuwt ervoor dat de dreiging van jihadisme weer toeneemt. Daarvoor wijst ze twee ’triggers’ aan: koranverbrandingen in Nederland en andere Europese landen en het conflict tussen Israël en Hamas. “Beide kunnen voor jihadisten en andere radicale moslims reden zijn om hier geweld te gebruiken.”

Islamitische Staat en al-Qaeda deden in reactie daarop oproepen aan aanhangers om in het Westen aanslagen te plegen. Die aanslagen zijn voorkomen, schrijft de AIVD. “Westerse inlichtingen- en veiligheidsdiensten, waaronder de AIVD, ontdekten en verijdelden zeker een tiental aanslagplannen in Europa. In vier zaken zijn na een ambtsbericht van de AIVD in Nederland mensen aangehouden en dreigingen weggenomen.”

Lees verder via rtl.nl

Meer leren over verwarde personen, ondermijning en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV (online gebiedsverboden en demonstratierecht? Kom 15 mei naar het HCB Seminar ‘Topsprekers in Veiligheid’ met prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen), mr. Jan van der Grinten (Van Doorne en Universiteit Leiden) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *