04:35
05 maart 2024

Agenten met nieuwe kwaliteiten vallen te vaak buiten de prijzen

Politiecolumn Politiemensen met een Arabische achtergrond detecteren eerder een drang tot terrorisme bij marginale asielzoekers dan hun collega’s. Maar erkenning en bevordering gaat te vaak langs een andere route, schrijft Guus Meershoek in de politiecolumn.

Vorige week vrijdag, een dag voordat een angstige koppenmaker bij De Telegraaf veel ophef veroorzaakte met een kwalijke metafoor over criminele vluchtelingen, klampte een hoofdagent van politie mij aan over hetzelfde maatschappelijke probleem.

Hij was onlangs te hulp geroepen in een AZC, zo vertelde hij mij, en had toen uit een groepje balorige Noord-Afrikaanse lastpakken al snel de kwaadwillende gangmaker weten te pikken. Hij kon dat omdat hij zelf eind vorige eeuw als vluchteling uit een Arabisch land naar Nederland was gekomen, een lange, slopende asielprocedure had doorlopen en er, eenmaal erkend, uiteindelijk ook nog in geslaagd was om toegelaten te worden tot de politieopleiding.

Sindsdien, al meer dan tien jaar, helpt hij met hart en ziel het land van ons en zijn vrouw en kinderen veilig te houden. Met al die ervaring had hij in dat AZC succesvol kunnen interveniëren. Goed politiewerk, zult u terecht zeggen, waarop ze bij De Telegraaf wel meer zouden mogen vertrouwen.

Lees verder via NRC – Agenten met nieuwe kwaliteiten vallen te vaak buiten de prijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *