07:17
07 mei 2021

Expired: Aanbesteding sociaal domein, zo gek nog niet

Expired: Aanbesteding sociaal domein, zo gek nog niet

Aanbestedingen in het sociaal domein staan al langere tijd in de belangstelling. Zo deed de toenmalige Rotterdamse wethouder De Jonge in mei 2017 via de NRC de oproep aan het nieuw te vormen kabinet om het sociaal domein uit te zonderen van de Europese aanbestedingsplicht. Hij merkte op dat daarvoor een wetswijziging nodig is, maar dat het niets kost. Inmiddels is hij minister en wordt hij op zijn wenken bediend.

Eind februari 2018 presenteerden GroenLinks-leider Jesse Klaver en zorgwoordvoerster Corinne Ellemeet een initiatiefwet tegen marktwerking in de zorg. Deze moet ervoor zorgen dat gemeenten niet langer verplicht zijn om zorg Europees aan te besteden. In de memorie van toelichting wordt geconcludeerd dat verplichte aanbestedingen de zorg in Nederland géén goed hebben gedaan: er ontstaat een race to the bottom, waarin zo laag mogelijke tarieven worden nagejaagd.

Publiciteitsstunt
Voor zover mij bekend is de initiatiefwet nog niet officieel ingediend. Dat lijkt mij ook niet erg zinvol. De Europese aanbestedingsregels kunnen niet zomaar via een Nederlandse wet opzij worden geschoven. Het gevoel bekruipt me dan ook dat het vooral om een publiciteitsstunt van GroenLinks gaat.

Lees verder via skipr.nl

Meer leren als overheidsjurist van Matthijs Mutsaers over aanbesteding? Kom naar de Nieuwspoort Seminarreeks ‘Juridische Update 2018 voor Overheidsjuristen’ die start op 21 september in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − 4 =