12:02
27 november 2022

Aaltense jongeren gaan zelf hangketen controleren op veiligheid

AALTEN – Speciaal opgeleide jongeren gaan dit jaar hangketen in het buitengebied van Aalten controleren. Tijdens de controles wordt vooral gekeken naar de veiligheid in de keten.

Aalten kent tientallen keten, waar jongeren elkaar ontmoeten. Vaak gaat het om caravans of schuren, die jongeren zelf ingericht hebben. Hoeveel van deze hangketen er precies zijn, is vooralsnog onbekend. Volgens wethouder Henk Rijks gaat het om tientallen.

Besloten is aan te haken bij de landelijke organisatie Keetkeur. Keetkeur ondersteunt keeteigenaren en hun bezoekers om alles op een verantwoorde manier te regelen. Jongeren van Plattelandsjongeren.nl zijn speciaal opgeleid om de controles uit te kunnen voeren.

De controles zijn volgens jongerenwerker Frank Sikkink van Figulus Welzijn niet bedoeld om misstanden op te sporen, maar juist om jongeren te helpen de veiligheid van de keten op orde te krijgen. ,,We kiezen voor een positieve insteek. Keten zijn een vaststaand feit. Daar komen we niet aan. Sterker nog: we zijn heel erg blij met de hangketen. Het zijn sociale ontmoetingsplaatsen voor jongeren met eigen gedragscodes en afspraken. Ouders zijn vaak erg betrokken.”

Deze woorden komen niet uit de lucht vallen. Een poging om in contact te komen met de keetjeugd is twee jaar geleden mislukt vanwege een negatieve beeldvorming. ,,Jongeren en ouders hadden het idee dat we ze op de vingers wilden tikken en zaten daar niet op te wachten.”

Lees verder via de Gelderlander

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.