01:19
16 augustus 2022

Zo leren jongeren ‘nee’ te zeggen tegen een crimineel

Zo leren jongeren ‘nee’ te zeggen tegen een crimineel

Een les moet jongeren weerbaar maken tegen ronselen door criminelen. „Je kan toch wel een bedrijf starten met een strafblad?”

Normaal gesproken krijgen ze les over landbouwtechniek of elektra. Nu het dit keer in het klaslokaal van mbo Aventus over criminaliteit gaat, is het ongemak merkbaar. „Je zit hier voor een andere doelgroep, denk ik”, zegt de een. „Een beetje ver-van-mijn-bed-show”, vindt een ander. Maar soms blijkt dat de jongeren meer weten dan ze laten merken. „Witwassen klinkt wel bekend”, zegt een student. De klas schiet in de lach.

De les over criminaliteit is er niet zomaar. Een op de acht Gelderse jongeren is de afgelopen twee jaar wel eens benaderd om crimineel werk te doen, blijkt uit onderzoek onder 4.500 leerlingen en studenten op middelbare scholen en opleidingen. In 2017 gebeurde dat bij een op de zeventien jongeren. Die cijfers komen van #leerlingalert, een organisatie die met behulp van lessen en onderzoek wil voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden. Begonnen in Gelderland is #leerlingalert inmiddels in meerdere provincies actief.

Lees verder via nrc.nl

Meer leren over de integrale persoonsgerichte aanpak? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2022’ die start op 3 november in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.