05:48
22 december 2024

Wijkbewoner doet niet mee in wijkteam

Wijkbewoner doet niet mee in wijkteam

Wijkteams geven burgers erg weinig ruimte om mee te doen in hun teams. Mantelzorgers, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers worden weinig betrokken en als dat wel zo is, is dat vaak om mee te denken. Vrijwel nooit om mee te beslissen. Dat blijkt uit onderzoek van Movisie.

Vrijwilligers en mantelzorgers
Wijkbewoners zijn bij 62 procent van de wijkteams niet betrokken, mantelzorgers en ervaringsdeskundigen in de helft van de wijkteams niet en vrijwilligers in 43 procent niet, staat in het rapport Sociale (wijk)teams in beeld. Positief bekeken: Cliëntenorganisaties of –raden zijn nog het vaakst betrokken. Bij 56 procent van de teams mogen zij meedenken, vrijwilligers mogen dat bij 36 procent, mantelzorgers en ervaringsdeskundigen bij 32 procent.

Het blijft bij meedenken

Meedoen en meebeslissen, is een heel andere zaak. ‘Het blijft bij meedenken’, aldus onderzoeker Silke van Arum van Movisie. ‘Terwijl het voor generalisten bijvoorbeeld heel handig zou zijn om  ervaringsdeskundigen in het team te hebben.’ Cliëntenorganisaties mogen nog het vaakst meebeslissen, hoewel dat bij slechts 13 procent van de teams zo is. Bij vrijwilligers en ervaringsdeskundigen liggen de percentages op 12 en 11. Wijkbewoners mogen in 5 procent van de teams meebeslissen. Gekeken naar hoeveel bewoners deel uitmaken van de teams scoren vrijwilligers het minst slecht: 5 procent. Mantelzorgers en ervaringsdeskundigen maken deel uit van 3 procent van de teams, wijkbewoners van 1 procent. Het lijkt erop dat gemeenten burgerbetrokkenheid nog vooral op stedelijk niveau vormgegeven door Wmo- of participatieraden te betrekken.

Lees verder via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *