01:09
29 juli 2021

Wet digitale overheid

Wet digitale overheid

De Wet digitale overheid heeft als doel het regelen van het veilig en betrouwbaar kunnen inloggen voor Nederlandse burgers en bedrijven bij de (semi-)overheid. Met veilig en betrouwbaar inloggen wordt bedoeld dat burgers elektronische identificatiemiddelen (eID) krijgen met een hogere mate van betrouwbaarheid dan het huidige DigiD. Deze identificatiemiddelen geven publieke dienstverleners meer zekerheid over iemands identiteit. De wet stelt daarnaast open standaarden verplicht. Hiermee implementeert Nederland de EU richtlijn over toegankelijkheid van overheidswebsites en apps.

Wat betekent de wet voor publieke dienstverleners?
De wet regelt dat publieke dienstverleners verplicht zijn om identificatiemiddelen van het betrouwbaarheidsniveau ‘substantieel’ of ‘hoog’ te gebruiken om toegang te geven tot hun online diensten waarbij, gelet op de aard ervan, deze betrouwbaarheidsniveaus in de rede liggen. De wet gaat gelden voor bestuursorganen en organisaties die door de wet worden aangewezen, denk bijvoorbeeld aan semipublieke organisaties zoals zorgverzekeraars.

Lees verder via digitaleoverheid.nl

Meer leren over deze en andere wetten inzake de digitale transformatie van het openbaar bestuur? En over andere actuele wetgeving; aanbesteding, openbaarheid van bestuur en de Omgevingswet? Kom naar de Nieuwspoort Seminarreeks ‘Juridische Update 2018 – Voor Overheidsjuristen’ vanaf 21 september in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 + negentien =