Kinderen die buiten hun eigen gemeente in een jeugdzorginstelling zitten, worden een financiële ramp voor gemeenten. Die krijgen geen passend budget, maar moeten de zorg wel betalen. De schade loopt in de miljoenen.
Barneveld, Ede, Ermelo en nog een handvol gemeenten draaien op voor de behandelkosten van kinderen die afkomstig zijn uit heel andere delen van het land. Die kosten lopen in de miljoenen euro’s. De gemeenten kampen daardoor in veel gevallen met tekorten, blijkt uit een rondvraag van NRC. Volgens hen is sprake van een „weeffout” in de Jeugdwet.
De reden dat deze gemeenten betalen voor ‘andermans’ kinderen, is dat er zogeheten residentiële jeugdzorginstellingen binnen hun gemeentegrenzen staan. Daar verblijven jongeren uit heel het land, omdat ze er beter af zijn dan thuis. Ze kampen met ernstige gedragsstoornissen, lopen vast, zijn thuis niet langer veilig. De kosten voor hun verblijf en behandeling in de instelling bedragen 1 tot 1,5 ton per jaar.
Die rekening belandt veelal niet bij de gemeente waar de kinderen vandaan komen, maar bij hun ‘nieuwe’ gemeente. Het opvallende is: die nieuwe gemeenten krijgen daar niet het passende budget voor.
Bron: NRC
Problemen vanwege huidige wetgeving, wat doe je als gemeente? Dit en meer hoor je tijdens de HCB Praktische seminarreeks De Juridische gemeente, start 22 maart