12:58
08 november 2024

Waarom je één medewerker verantwoordelijk moet maken en hoe je dat doet

Waarom je één medewerker verantwoordelijk moet maken en hoe je dat doet

Vrijwel alle ondernemers herkennen het: je wil dat er in je bedrijf iets gebeurt, maar niemand doet het. De oplossing is simpel. Wijs één iemand aan en zeg: ‘Jij regelt dit.’ Niet de leukste boodschap, maar als je het volgens expert Bas van der Veldt slim aanpakt, zorg je voor een positieve cultuur die voor iederéén plezierig is.

Bas is een man met een missie. Namelijk dat werk heel veel leuker en beter kan, én met meer oog voor de maatschappij. Daarom maakt zijn bedrijf software waarmee je al je administratie en processen kunt regelen. Snel en zonder gedoe. Zo heb je altijd grip en houd je tijd over voor dingen die écht belangrijk zijn. Onder leiding van Bas groeide AFAS met meer dan 700 procent. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders ontvangen iedere maand een digitale loonstrook via AFAS. En – minstens zo belangrijk – Bas mag zich volgens Great Place to Work de beste werkgever van Nederland noemen.

Stel je voor. Je hebt een vrijdagmiddagborrel op de zaak, en jij gaat iets eerder weg, omdat je nog naar een afspraak moet. Je neemt afscheid en roept over je schouder: ‘Vergeten jullie niet af te sluiten?’

Maandagochtend ben je als eerste op het werk, en wat blijkt? De deur is niet op slot. Natuurlijk spreek je je medewerkers aan. ‘Hoe kan dat nou? Ik had jullie toch gevraagd om af te sluiten?’ Dan begint het glazige kijken, en het duiken: ik dacht dat Petra dat zou doen – ik was op tijd naar huis – ik dacht dat er nog anderen waren.

Gekke Henkie
Niemand heeft daar verkeerde bedoelingen mee gehad. Maar feit is dat niet is gebeurd wat jij wilde. En precies dát is waar ik veel ondernemers over hoor, en wat wij bij AFAS – eerlijk is eerlijk – heel soms ook merken. Dat vier mensen samen een project draaien, niet leveren op de dag van de deadline en dan zeggen: ‘We hebben het niet gered.’ Ja, daar kun je precies helemaal niks mee.

Gedeelde verantwoordelijkheid is geen verantwoordelijkheid. Als jij valt tijdens het hardlopen, kun je beter één iemand om hulp vragen, dan ‘help!’ roepen. Anders is de kans groot dat de omstanders niks doen, omdat ze denken dat iemand anders wel in actie komt. Of omdat ze niet als gekke Henkie in hun eentje naar voren willen stappen.

Lees verder via deondernemer.nl

Meer leren over ENERGIEK veranderen in kinderopvang, basisschool of IKC? Doe 22 mei mee met de ‘NDKB 2024 – ENERGIEK Veranderen’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *