08:51
23 april 2024

Volg je aangifte via digitaal politiesysteem

Slachtoffers van misdrijven kunnen nu ook precies volgen wat er met hun aangifte gebeurt. Via een splinternieuw digitaal politiesysteem worden ze op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen na diefstallen, vernielingen en internetoplichting. Uit verschillende onderzoeken blijkt: wie aangifte doet, heeft het gevoel dat er niks mee gebeurt. Alsof er een zwart gat is, waarin meldingen verdwijnen. Maar nu kunnen slachtoffers van misdrijven via een persoonlijke pagina precies volgen welke stappen de politie neemt na een aangifte. Via dit volgsysteem kunnen ze inloggen om te zien hoe het ermee staat, en worden daarnaast per mail op de hoogte gebracht, als er veranderingen zijn in de status van hun zaak. Zo wil de politie het vertrouwen in de dienders vergroten.

Vernieling
Deze zomer is er proefgedraaid met het systeem, dat de naam ‘Mijnpolitie’ heeft gekregen en te vinden is op de website van de politie. In eerste instantie is het bedoeld voor gedupeerden van veelvoorkomende criminaliteit, zoals vernieling en diefstal. ,,De eerste ervaringen van de slachtoffers zijn positief”, zegt Oscar Dros, politiechef Noord-Nederland en portefeuillehouder slachtofferzorg. ,,Het oplossingspercentage voor aangiftes ligt rond de 25 procent, daaraan verandert niet veel. Maar we zijn wel transparant over wat er met een aangifte gebeurt.”

‘Zwart gat’
Dat laat het idee van een ‘zwart gat’ verdwijnen. In de eerste twee maanden werden vanuit het systeem 125.000 mails verstuurd naar aangevers, om hen op de hoogte te brengen. Voorheen werden slachtoffers alleen bij zware delicten geïnformeerd over de vorderingen in hun zaak. Zo worden nabestaanden na een moord op de hoogte gehouden door familierechercheurs.

Bij onderzoeken naar delicten met een grote impact, zoals overvallen en straatroven, worden slachtoffers sinds 2013 telefonisch of in persoon op de hoogte gehouden van vorderingen in onderzoeken. Nu lukt het in 85 procent van alle aangiftes – 900.000 per jaar – te laten weten wat er mee gebeurt. Het is de bedoeling dat percentage nog verder omhoog te brengen.

Bron:AD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *