03:32
05 december 2023

Vermoedelijk grootste Nederlandse gebruiker van de Genesis Market aangehouden

Vermoedelijk grootste Nederlandse gebruiker van de Genesis Market aangehouden

Barendrecht – In het internationale onderzoek “Operation Cookiemonster” is na intensief onderzoek een 32-jarige Nederlander die in Brazilië woont aangehouden. Dit gebeurde op dinsdag 18 juli in Barendrecht. Omdat de man na zijn arrestatie in volledige beperking zat, kon zijn aanhouding vanwege onderzoeksbelang niet eerder worden gecommuniceerd. De verdachte is maandag 24 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat hij twee weken langer vast blijft zitten.

De man stond bovenaan de lijst van verdachten van het Cybercrimeteam Rotterdam in het onderzoek naar de Genesis Market. Op de Genesis Market, de site welke door de FBI offline werd gehaald op 4 april jl., werden miljoenen gebruikersprofielen met daarin online fingerprints verkocht. Daarmee konden cybercriminelen iemands online leven aannemen. Zo was het mogelijk om op naam van slachtoffers zaken te bestellen en te betalen in webwinkels of in bepaalde gevallen zelfs volledige bank-, crypto-, of beleggingsrekeningen te plunderen.

Lees verder via politie.nl

Meer leren over wet- en regelgeving, waaronder (online) gebiedsverboden van Jan van der Grinten, advocaat bestuursrecht bij Van Doorne en over hoe je adequaat reageert op een situatie die dreigt te escaleren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 november 2023 in Den Haag. Verder met Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *