Veel Nederlanders maken zich zorgen over de gevolgen van de situatie in het Midden-Oosten en de groeiende spanningen na de onrust in Amsterdam. Er lijkt steeds meer angst te zijn om met elkaar in gesprek te gaan. Tegelijkertijd zijn er verschillende initiatieven die juist inzetten op verbinding. Wat is de kracht van zulke initiatieven? In dit artikel deelt KIS inspirerende voorbeelden van nieuwe en bestaande initiatieven die goed werken.
Hoe kun je als gemeente of maatschappelijke organisatie (oplopende) spanningen tussen inwoners verminderen? Hoe versterk je sociale cohesie en zijn er in Nederland al voorbeelden van hoe je dat aanpakt? Ja, die zijn er gelukkig. In dit artikel zet KIS ze voor je op een rij. Sommige initiatieven richten zich specifiek op het verminderen van antisemitisme en/of moslimdiscriminatie, andere richten zich breder op het verminderen van vooroordelen. Enkele initiatieven zijn specifiek opgezet naar aanleiding van de onrust in Nederland door de situatie in het Midden-Oosten. Niet alle initiatieven zijn (uitgebreid) onderzocht door KIS. Sommige staan in de database met antidiscriminatie-interventies van KIS of in de Databank Effectieve sociale interventies | Movisie of zijn opgenomen als goede praktijkvoorbeelden in eerdere kennisproducten. Ook is de lijst niet uitputtend: er zijn in Nederland nog meer initiatieven te vinden.
Werkzame mechanismen
Aan de verschillende initiatieven liggen diverse werkzame mechanismen ten grondslag. Een belangrijk mechanisme is het vergroten van empathie en het verminderen van angst. Een ander is het benadrukken van een gemeenschappelijke identiteit. Ook het samenwerken aan een gemeenschappelijk doel en het uitdragen van een sociale norm zijn krachtige mechanismen. De initiatieven zijn per werkzaam mechanisme op een rij gezet.
Lees verder via kis.nl