Het gebruik van kleurcodes bij het toezicht op lunchrooms ligt onder vuur. De aanpak was bedoeld om transparantie over toezicht te vergroten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is niet de enige inspectie die worstelt met transparantie. Is openheid over de resultaten van inspectie en toezicht eigenlijk wel een haalbare kaart? Twee deskundigen aan het woord.
NVWA EN KLEURCODES
Sinds 2014 publiceert de NVWA de inspectiegegevens van lunchrooms op haar website. Door middel van vier kleurcodes geeft de NVWA haar oordeel over hoe een bedrijf de regels naleeft. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Schippers nu dat aan het gebruik van kleurcodes een einde zal komen. Want: “De presentatie van inspectieresultaten met kleurcodes geeft niet altijd een objectief beeld van de feitelijke situatie bij een bedrijf op een bepaald moment.” De minister stelt voor dat de NVWA in plaats van de kleurcodes de samenvattingen van de inspectieresultaten openbaar maakt.
Volgens Van Erp maakt de Nederlandse wet- en regelgeving de situatie er niet simpeler op. “Veel inspecties willen wel openheid, maar missen nog een wettelijke basis. Of ze willen nog geen openheid, omdat ze daarvoor nog niet ver genoeg zijn, maar dan dwingen de media hen via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om gegevens openbaar te maken. Kijk maar naar de recente berichtgeving over restaurants van RTL Nieuws, dat inspectierapporten van de NVWA openbaar maakte. Een nieuwe wet, de Wet Open Overheid, moet dat soort situaties straks voorkomen.”
Lees verder via HetCCV – Transparantie in toezicht: een onmogelijke opgave?