06:49
02 april 2023

Toezichthouders, bereid je voor op de AI Act!

Toezichthouders, bereid je voor op de AI Act!

Over ongeveer een jaar gaat de Europese Artificial Intelligence Act (AI Act) waarschijnlijk in. Huub Janssen is kwartiermaker toezicht op AI bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur en verdiept zich al langer in de verordening in wording. Hij zet op een rijtje wat toezichthouders over de AI Act moeten weten en hoe zij zich het beste kunnen voorbereiden.

Algoritmen en AI zijn inmiddels diepgeworteld in onze samenleving. Denk aan op maat gemaakte reclame, nieuws of tv-shows die we online voorgeschoteld krijgen. En bijvoorbeeld chatbots en persoonlijke assistenten als Siri en Alexa. Of slimme apparaten in huis die anticiperen op wat wij willen. Surveillance op basis van gezichtsherkenning. En artsen die hulp krijgen van AI bij hun diagnoses. Toezichthouders houden dus toezicht op steeds meer toepassingen die gebruikmaken van algoritmen. Maar zij maken ook steeds vaker zélf gebruik van algoritmen Zoals fraudedetectie en webscraping – zelflerende software die het internet afstruint op zoek naar relevante data. Of AI die grote hoeveelheden data analyseert.

Lees verder via toezine.nl

Angeline van Dijk, Inspecteur-generaal bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur is spreker tijdens het HCB Seminar Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid op 24 mei in Den Haag met verder o.a. Martijn Snoep, prof dr. Karin van Wingerde, Paul van Dijk en dr. Meike Bokhorst. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *