03:18
26 november 2024

Toezicht op crypto in 2025: hoe druk krijgen de Nederlandse toezichthouders het?

Toezicht op crypto in 2025: hoe druk krijgen de Nederlandse toezichthouders het?

De Nederlandse cryptosector maakt zich op voor twee grote veranderingen in 2025. De eerste grote verandering zit hem in de regelgeving die in 2025 op cryptoactiva van toepassing zal zijn. Op dit moment moeten cryptodienstverleners met een registratie van De Nederlandsche Bank (DNB) zich houden aan de Wwft en de Sanctiewet 1977. In 2025 komt daar heel veel toezichtregelgeving bij, namelijk: de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA), de herziene Transfer of Funds Regulation (TFR) en de Digital Operational Resilience Act (DORA). Ook zal de Wwft verder worden aangescherpt en de reikwijdte van die wet en de Sanctiewet 1977 worden uitgebreid naar bijna alle cryptodienstverleners die onder MiCA vallen. En dan is er ook nog de Wet handhaving consumentenbescherming (Whc).

MiCA, DORA en TFR hebben gemeen dat het Europese verordeningen zijn die in 2025 rechtstreeks van toepassing zullen zijn in Nederland (en alle andere EU-lidstaten). Anders dan bij Europese richtlijnen het geval is, vindt bij verordeningen dus in principe geen implementatie plaats in lokale wetgeving. Op dit uitgangspunt bestaat echter een belangrijke uitzondering: de bepalingen in verordeningen die gaan over toezicht en handhaving moeten wél in lokale wetgeving worden uitgewerkt. Dat brengt mij bij de tweede grote verandering voor de cryptosector: de Autoriteit Financiële Markten (AFM) neemt in 2025 het toezichtstokje grotendeels – maar dus niet helemaal – over van DNB.

Omdat het met alle veranderingen een behoorlijk zoekplaatje is geworden, schets ik, Laurens Hillen, in deze Finnius Vindt blog hoe het toezicht op crypto er vanaf 2025 in Nederland naar verwachting uit zal zien. Of, anders gezegd: welke toezichthouder gaat straks precies wat doen? Daarbij beperk ik mij tot de AFM en DNB, maar er zijn natuurlijk ook andere toezichthouders waarmee de cryptosector rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Consument & Markt.

Lees verder via finnius.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *