Wij zien het aantal pogingen tot plofkraken op geldautomaten toenemen. De zware explosieven die daarbij worden gebruikt kunnen grote schade aanrichten. We nemen daarom maatregelen die criminelen moeten ontmoedigen en de schade na plofkraken beperken. Daarbij letten we vooral op de veiligheid van omwonenden. Sommige geldautomaten kunnen daardoor per direct minder beschikbaar zijn.
Onderzoek
De maatregelen kunnen per locatie verschillen. “Geldautomaten staan soms op zichzelf, maar bevinden zich vaak aan de buitenkant van een bankgebouw of ze zijn ingebouwd in een ander pand”, legt Erik Kwakkel uit. Kwakkel is hoofd Operations Betalingsverkeer bij Rabobank: “Als het nodig is onderzoeken we opnieuw de constructie van het pand, luisteren naar de zorgen van omwonenden en bekijken ook hoeveel een automaat ’s nachts wordt gebruikt. Afhankelijk van de situatie nemen we maatregelen.”
Maatregelen
De toegang naar automaten kan op sommige locaties ’s nachts worden gesloten. Ook wordt er zichtbare en onzichtbare extra beveiliging aangebracht of ingezet. Bovendien versnellen we enkele veiligheidsaanpassingen aan de geldautomaten, dat kan bijvoorbeeld betekenen dat we een geldautomaat per direct sluiten. Bijvoorbeeld omdat er niet voldoende duidelijk is over de constructie van het pand.
“We streven er steeds naar om de beschikbaarheid van geld zoveel mogelijk te handhaven. Wel wegen we die beschikbaarheid af tegen de impact van een plofkraak op de omgeving. Dat kan nadelen hebben voor mensen die gewend zijn op die locatie geld op te nemen”, beseft Kwakkel. “Gelukkig zijn er in de meeste gevallen andere geldautomaten in de buurt. Waar dat niet zo is, zoeken we lokale alternatieven.”
Lees verder via de Rabobank