Hoge PFAS-waarden in vlees van runderen en waterbuffels die grazen in het Verdronken Land van Saeftinghe schudden Nederland en België wakker. De schok is niet zozeer te wijten aan het feit dat de “buffels barsten van de PFAS”, zoals de PZC kopt, maar aan de constatering dat dit feit al jaren bekend was.
“Ik wist er niks van”, zegt Rob van Westrienen, directeur van Het Zeeuwse Landschap, over het onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar waterbuffels uit 2022. Van Westrienen trok een paar weken geleden aan de bel, toen hij hoorde van de Belgische voedselautoriteit FAVV dat het vlees van dieren die grazen op het Verdronken Land van Saeftinghe pas na individuele bemonstering op PFAS verkocht mag worden, omdat het te veel PFAS kan bevatten.
Kuddebeheer
Naar nu blijkt, wist de NVWA al sinds eind 2022 dat het vlees van de Zeelandse waterbuffels niet geschikt was voor menselijke consumptie. Dat wist ook de Stichting Free Nature, eigenaar van de kudde. “Vanaf dat moment slachten we niet uit deze kudde, omdat we niet kunnen garanderen dat het vlees schoon is,” zegt directeur Roeland Vermeulen in de PZC. Hij kampt met een praktisch probleem: de waterbuffels ervaren geen gezondheidsproblemen door de hoge PFAS-aanwezigheid. Maar het vlees is niet rendabel meer: “om aan te tonen dat ze niet te veel PFAS bevatten, moet je per dier testen. Dat is onbetaalbaar. Een monster kost €450, dan ben je de waarde van het vlees kwijt.” De kudde laten groeien zonder eruit te slachten is ook geen optie, omdat er dan ’s winters te weinig voedsel is voor de buffels. Kalveren naar de destructor sturen is evenmin een wenselijk scenario. Binnenkort gaan de buffels, zoals elke winter, naar een ander natuurgebied. Dan zal Free Nature bepalen “of en hoe de buffels komend voorjaar terugkomen”.
Lees verder via foodlog.nl
HCB Seminar Toezicht in Transitie: “Versterking van toezicht”
Meer weten? Op 20 november organiseert het HCB een seminar over “Versterking van toezicht, Werken met en voorbij je mogelijkheden”. De bijeenkomst gaat in op de vraag welke versterkingen gewenst zijn en hoe die kunnen worden bereikt.
Meer informatie vind je op hier.