08:35
25 oktober 2021

‘Pak milieucriminaliteit aan met integraal toezicht’

‘Pak milieucriminaliteit aan met integraal toezicht’

Van mestfraude tot granulietdumping: milieucriminaliteit neemt vele vormen aan en de aanpak ervan gaat moeizaam. Dat bleek vorig jaar uit het onderzoek ‘De Markt de Baas’. Wat zijn de pijnpunten in de aanpak én hoe kan het beter? Hoogleraar criminologie en schrijver van het ‘Handboek Milieucriminaliteit’ Toine Spapens laat er zijn licht op schijnen. ‘Toezicht kan beter, maar het is vooral de politiek die moet veranderen.’

Toine Spapens

Wie pleegt milieumisdaden? “Afgezien van dumping van afval uit laboratoria voor synthetische drugs gaat het in Nederland niet zozeer om criminele organisaties, ”, aldus Spapens. “Hoewel er ook eenlingen zijn, wordt de criminaliteit die hier de grootste schade aan milieu en mens toebrengt eerder veroorzaakt door grote bedrijven.

Lees verder via toezine.nl

Dr. Meike Bokhorst en Prof. dr. Lisette van der Hel zijn de keynotespeakers tijdens de geheel nieuwe HCB Studiedag ‘Toezichtstrategieën in de praktijk 2020’ die online plaatsvindt op 2 december 2020 vanuit het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over Tools in Toezicht? Volg 10 november online de nieuwe editie van het Nieuwspoort Seminar Toezicht in Transitie van het Haags Congres Bureau. Met praktijkbijdragen door oa Dr. Katy de Kogel over het toezicht met technologie op delinquenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 2 =