09:24
14 april 2021

Over­zichts­uit­spraak wo­ning­s­lui­tin­gen door bur­ge­mees­ter na drugs­vondst

Over­zichts­uit­spraak wo­ning­s­lui­tin­gen door bur­ge­mees­ter na drugs­vondst

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft vandaag (28 augustus 2019) een zogenoemde overzichtsuitspraak gedaan over het sluiten van woningen door de burgemeester na de vondst van drugs.

Met de overzichtsuitspraak geeft de Afdeling bestuursrechtspraak meer duidelijkheid over de manier waarop zij als hoogste bestuursrechter besluiten van de burgemeester over het sluiten van woningen toetst.

Woningsluitingen
Als in een woning een zogenoemde handelshoeveelheid drugs wordt gevonden, dan kan een burgemeester besluiten die woning te sluiten. Dat betekent dat ook de bewoners van de woning gedurende de sluiting niet naar binnen mogen. Het sluiten van een woning kan daarmee verstrekkende gevolgen hebben voor de bewoners.

Sluiten kan, maar hoeft niet
De burgemeester kan een woning sluiten na een drugsvondst, maar hoeft dat niet te doen. Bij een besluit of hij tot sluiting van de woning overgaat, moet hij in elk geval altijd alle betrokken belangen afwegen.

Lees verder via raadvanstate.nl

Meer leren over het openbare orderecht voor gemeenten? Kom naar de HCB Seminarreeks ‘Juridische Update 2019 voor overheidsjuristen’ die start op 7 november in Den Haag. Zie de website van het Haags Congres Bureau.

Meer leren over lokale veiligheidsvraagstukken? Kom naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Waar liggen burgemeesters wakker van?’ die start op 31 oktober in Den Haag. Meer informatie op de website van het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *