02:14
28 april 2024

Op naar reflexief toezicht: van handhaven naar aanjagen

Op naar reflexief toezicht: van handhaven naar aanjagen

Kwetsbare mensen hebben vaak te maken met tal van instanties. Zoals zorgorganisaties, gemeente, woningcorporatie en huisarts. Voor een goede, persoonsgerichte ondersteuning is een goede afstemming nodig. Hoe kunnen toezichthouders deze dienstverlening met hun toezicht verbeteren? Het RUN-project onderzoekt dit.

Anne Margriet Pot, hoogleraar Toezicht op persoonsgerichte en geïntegreerde langdurige zorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, dacht dat ze nooit meer een aanvraag zou doen voor een onderzoeksubsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). “Ik heb in het verleden veel aanvragen geschreven. Het kost veel tijd en dan wil je ook dat subsidie wordt toegekend. Helaas is de kans niet zo groot dat je subsidie krijgt.”

Maar toen NWO in 2020 opriep om voorstellen in te dienen voor ‘Vernieuwing van toezicht’, besloot ze toch om opnieuw in de pen te kruipen. “De fragmentatie in het publieke domein neemt enorm toe”, zegt Pot, die ook strategisch adviseur is bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). “Kwetsbare mensen hebben te maken met allerlei dienstverleners. De onderlinge afstemming daartussen schiet vaak tekort. Ook al bieden partijen nog zo’n goede zorg of hulp, toch kunnen cliënten met onvervulde behoeften blijven zitten, omdat niemand het hele plaatje van de persoon scherp heeft.

Ik wil graag onderzoeken hoe een andere manier van toezicht kan bijdragen aan betere zorg- en dienstverlening die daadwerkelijk tegemoet komt aan de wensen en behoeften van de mensen om wie het gaat.”

Lees verder via toezine.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die starten op 11 april 2024 in Den Haag en zijn  georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane (spreker ovb), Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *