Ontgrendel Inzicht en Samenwerking voor een Veilige Toekomst
Bent u vastberaden om uw gemeenschap te beschermen tegen de duistere schaduw van uitbuiting en mensenhandel? Zoek niet verder. De zesde editie van het HCB Seminar De Veilige Gemeente brengt de meest spraakmakende experts samen om u te voorzien van de kennis en middelen om deze uitdagingen aan te gaan.
Op 11 oktober in het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag verzamelen professionals, beleidsmakers en gemeentelijke leiders zich om een krachtig signaal uit te zenden: de recente gevallen van mogelijke uitbuiting van migranten kunnen niet worden genegeerd. Dit seminar weerspiegelt het groeiende bewustzijn en de inzet om daadwerkelijk iets te doen aan deze schrijnende situaties.
In een wereld waarin (arbeids)migranten bijdragen aan economische dynamiek en culturele diversiteit, is hun veiligheid en welzijn een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Recente nieuwsberichten hebben echter blootgelegd dat niet alle migranten het respect en de bescherming krijgen die ze verdienen. De aanpak van mensenhandel schiet ernstig tekort. Naar schatting worden er in Nederland per jaar tussen de 5000 en 7500 slachtoffers uitgebuit en naar verwachting nog duizenden gevallen meer die niet officieel in kaart zijn gebracht. Dit gaat van het seksueel uitbuiten van jonge meisjes tot het forceren van orgaandonatie en vele andere verschillende manieren van het profiteren van deze kwetsbare groep.
Zo is er recentelijk een aangrijpend verhaal boven tafel gekomen waaruit blijkt dat er in de kop van Noord-Holland een georganiseerd loverboy- en drugsnetwerk is wat regelmatig zijn vizier zet op kwetsbare groepen als migranten die geen sociaal vangnet hebben. Dit gaat om een groot netwerk wat in meerdere gemeenten mensen seksueel uitbuit of forceert met drugs in aanraking te komen om zo uiteindelijk ingezet te worden om het netwerk te versterken.
Een ander voorbeeld is het door Janine Janssen en Christel Blom gepubliceerde artikel waar beschreven wordt hoe mensen als vee geforceerd een tatoeage krijgen om hen te markeren als ‘merchandise’, om hen zo te verhandelen in de criminele onderwereld. ‘’Een onder dwang geplaatste tatoeage zou kunnen worden gezien als een stuk gereedschap dat een mensenhandelaar in kan zetten om slachtoffers bang te maken en/of te vernederen; in ieder geval om zijn of haar grip te vergroten.’’, Aldus Blom en Janssen.
Dit seminar richt zich op het begrijpen van de complexiteit van uitbuiting en het initiëren van praktische acties. Hier kunnen deelnemers de subtielste vormen van uitbuiting en mensenhandel verkennen, om een beschermend schild te vormen voor migranten in kwetsbare situaties. Dit seminar richt zich op de rol van gemeenten en overheidsinstanties bij het bieden van bescherming en het beëindigen van uitbuiting om zo een gecoördineerde aanpak te kunnen ontwikkelen. Het brengt ook cruciale informatie over het juridisch kader en mogelijke wetswijzigingen die impact kunnen hebben op de bescherming van arbeidsmigranten. De tijd om samen in actie te komen is nu. Schrijf u daarom nu in en maak deel uit van de toekomst.
Waar en wanneer?
11 oktober in het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, Den Haag
Over HCB Seminar De Veilige Gemeente
Het HCB Seminar De Veilige Gemeente is een toonaangevend platform dat zich richt op het delen van kennis en expertise om onze gemeenten veiliger te maken. Door innovatieve denkers, praktijkspecialisten en beleidsmakers samen te brengen, creëren we een stimulerende omgeving om samen te werken aan de uitdagingen van vandaag en morgen.
Voor meer informatie bezoek onze website of bericht ons op info@haagscongresbureau.nl
Bronnen (VL-Nieuws):
‘’Problematiek rond loverboys in de Noordkop groter dan gedacht’’