12:31
05 november 2024

Online platforms verzwaren risico’s voor huishoudelijk werkers

Online platforms verzwaren risico’s voor huishoudelijk werkers

Schoonmaken via een online platform is niet zonder risico’s. Erasmus-wetenschappers Jans Berden en Francisca Grommé signaleren dat platforms risico’s op bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag of onderbetaling zelfs vergroten. De huidige beleidsfocus op reguliere arbeidsrelaties adresseert deze problemen onvoldoende.

Wanneer het gaat over platformwerk, wordt vaak gesproken over flitsbezorgers, maaltijdbezorgers of Uber-chauffeurs. Een minder zichtbare groep verricht platformwerk aan huis, zoals zelfstandige thuiszorgwerkers en schoonmakers. Zij zijn veelal ondergewaardeerde arbeidskrachten die door hun zorgverlening onze samenleving draaiende houden.

In 2022 spraken wij 22 platformwerkers die schoonmaakwerk verrichten, soms in combinatie met informele zorgtaken. Schoonmakers vormen een kwetsbare groep die historisch te maken heeft met gebrekkige bescherming. Platformen beloven flexibiliteit, een ‘ondernemende’ identiteit en kans op meer status, waardering en betere werkomstandigheden dan bij schoonmaakbedrijven of in zwart werk. Dit zijn de (niet altijd gerealiseerde) sellingpoints van het recent failliete Helpling en van nog bestaande platformen zoals Werksters, Hlprs en Care.com.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *