11:22
04 oktober 2022

Onduidelijkheid over beelden van bodycams Police Body-Worn Cameras: Where Your State Stands

De politie in de VS gebruikt veel bodycams, maar het is nog niet duidelijk wat er met de beelden moet gebeuren. Enerzijds is er een enorme behoefte aan ’transparantie’, vooral na Ferguson. Maar anderzijds kunnen burgers in de problemen komen als beelden van bodycams openbaar worden gemaakt. En het kan ook opsporingsonderzoek in gevaar brengen. Een onderzoeksinstituut inventariseerde de wetgeving in alle staten.

Geen richtlijnen
De meeste staten in de VS hebben geen richtlijnen voor het gebruik van bodycams door de politie. Negen staten (van de 50) hebben die inmiddels wel: zij beschrijven wanneer en waar de politie bodycams moet gebruiken. Een paar voorbeelden:

In Illinois moeten agenten ‘de meeste’ activiteiten opnemen.
In Oregon moeten agenten met bodycams vooraf kenbaar maken als een conversatie zal worden opgenomen. Uitzonderingen op die regel zijn alleen mogelijk als het opsporingsonderzoek bemoeilijkt of als het de agent in gevaar zou brengen.
In Virginia moeten bodycams aan staan bij vrijwel elke interactie tussen politie en burgers, tenzij het hun eigen veiligheid of die van burgers in gevaar brengt.
Maar dit zijn de uitzonderingen: in de meeste staten is sprake van een ‘vacuüm’ voor de regulering van bodycams, aldus een rapport van het Urban Institute.

Lees verder via

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.