07:08
22 december 2024

OM eist tot 4,5 jaar cel tegen Amsterdamse drugs-en witwasorganisatie

OM eist tot 4,5 jaar cel tegen Amsterdamse drugs-en witwasorganisatie

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen tussen 22 maanden en 4,5 jaar geëist tegen vijf leden van een criminele organisatie die zich intensief heeft beziggehouden met drugshandel en witwassen. Volgens het OM zetten de verdachten een web aan complexe bedrijfsstructuren op om zo hun criminele inkomsten uit de handel in verdovende middelen te verhullen.

Het onderzoek is in oktober 2019 gestart met de verdenking van witwassen tegen een 48-jarige man uit Amsterdam, die het OM als de leider van de criminele organisatie ziet. Hij is op 8 juni 2020 aangehouden. Op 16 juli 2020 zijn ook zijn 46-jarige broer en een 47-jarige medeverdachte aangehouden. In november 2020 volgden de aanhoudingen van nog twee verdachten (49 en 50).

Honderdduizenden euro’s
Tijdens het onderzoek kwamen de vijf Amsterdammers in beeld als de leden van een criminele organisatie die zich van 2015 tot en met 2020 intensief bezighield met drugshandel en witwassen. “De verdachten hebben een omvangrijke complexe bedrijfsstructuur opgezet. Zij creëerden een goederenstroom van o.a. kleding en lingerie, echt en fictief, via Nederland, Marokko, Spanje en Letland. Ook de drugstransporten liepen via deze landen”, aldus de officieren van justitie van het Landelijk Parket.

De bedrijven werden gebruikt om honderdduizenden euro’s crimineel geld te ontvangen, rond te pompen en om de werkelijke herkomst daarvan te verhullen. Ook voorzagen de bedrijven, o.a. in textiel, de betrokken verdachten van een ogenschijnlijk legaal inkomen.

Valse facturen
Het OM eist de hoogste straf tegen het 48-jarige hoofd van de organisatie die ook wel bekend staat als ‘giant’ of ‘directeur’. Bij zijn afwezigheid nam zijn 46-jarige broer hem waar. De overige verdachten vervulden een uitvoerende of faciliterende rol. Het onderzoek bracht onverklaarbare geldstromen naar voren en maakte duidelijk dat de verdachten de facturen en de administratie vervalsten.

Ridouan T.
De 49-jarige verdachte staat naast deze zaak terecht in de zaak ‘Westview’. Daarin wordt hij verdacht van het witwassen van huurgelden van een pand in Brussel, dat gelinkt wordt aan Ridouan T. Het witwassen van de geldbedragen moet worden gezien tegen de achtergrond van het faciliteren van de vlucht voor justitie van Ridouan T. Een bekende foto van hem die uitgebreid in de media is geweest is in het appartement genomen.

“Alle verdachten vormden een cruciale schakel binnen de organisatie. Zij waren in loondienst of als zzp-er belast met de dagelijkse gang van zaken binnen de bedrijven. Financieel en administratief. De verdachten opereerden vaak zowel voor de drugslijnen als de witwas-tak.”

Lees verder via om.nl

Meer leren van Ron van Gijn, Frank van Summeren en Kees Zeebregts over een integrale persoonsgerichte aanpak? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over ondermijning, verwarde personen en burgemeestersbevoegdheden op het gebied van OOV: online gebiedsverboden & demonstratierecht? Kom 15 mei naar het HCB Seminar ‘Topsprekers in Veiligheid’ met mr. Jan van der Grinten (Van Doorne), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *