06:07
22 december 2024

OM eist tot 20 jaar cel en geldboetes voor internationale drugsorganisatie

OM eist tot 20 jaar cel en geldboetes voor internationale drugsorganisatie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch gevangenisstraffen tot 20 jaar en geldboetes tot 87.000 euro geëist tegen vijf leden van een internationale drugsorganisatie. De verdachten staan onder meer terecht voor de productie en verkoop van duizenden kilo’s MDMA, miljoenen XTC-pillen en de import van meer dan 1200 kilo cocaïne. De vele miljoenen euro’s die de drugshandel opleverde, werd door de organisatie witgewassen en via ondergrondse bankiers weggesluisd naar Spanje en Dubai.

Maar liefst zeven jaar lang heeft de criminele organisatie zich beziggehouden met de productie van en handel in allerlei soorten harddrugs. “Ze zijn groot geworden in de wiet en gingen daarna over op de nog lucratievere handel van eerst MDMA, daarna (met)amfetamine en de laatste jaren met name cocaïne”, aldus de officier van justitie van het Landelijk Parket. De criminele handel en wandel van de organisatie, waarvan de kern wordt gevormd door familieleden, kwam in beeld door het oprollen van vier cryptoplatformen. Via de versleutelde-communicatiedienst Exclu kon de politie zelfs ‘live’ meelezen met de berichten die de organisatie stuurde. Het onderzoek is gestart op 3 oktober 2022.

Klaarstomen voor organisatie
De politie kreeg door de chats zicht op talloze grote drugstransporten. Ook kregen rechercheurs een onthutsend inkijkje in de criminele wereld. Bijvoorbeeld hoe de leider van de organisatie zijn dan 12-jarige stiefzoon (de inmiddels 20-jarige) medeverdachte uit Lith klaarstoomt voor ‘zijn carrière’ binnen de organisatie. Uit de berichten blijkt verder dat goed gezorgd werd voor leden van de organisatie die vast kwamen te zitten. Tenzij ze lastig werden, dan werd geweld niet geschuwd. Zo spraken ze uitvoerig over het uit de weg ruimen van iemand in het criminele milieu die dreigde een boekje open te doen over de criminele zaken van de leiders van de organisatie. De 42-jarige hoofdverdachte, die voortvluchtig is, staat naast de vele drugs- en witwasfeiten daarom terecht voor de poging tot uitlokking van een moord.

Duizenden kilo’s cocaïne
Uit gesprekken die de 42-jarige man via EncroChat voerde, blijkt dat hij succesvol heeft geïnvesteerd in een deel van de 1200 kilo Boliviaanse cocaïne die een bekende 52-jarige (inmiddels) veroordeelde drugscrimineel heeft geïmporteerd. Twee dagen later vraagt hij meteen wanneer ze ‘weer nieuwe zetten’. Oftewel: wanneer de volgende import van cocaïne zal volgen. Dit keer investeert hij samen met een partner in 4000 kilo (ieder 2000) van de in totaal 25000 kilo die de 52-jarige man wilde gaan importeren. “De samenwerking met grote drugscriminelen bevestigt dat deze organisatie in de Champions League van de drugscriminaliteit speelt”, zei de officier op zitting.

Lees verder via om.nl

Meer leren van Janine Janssen over de samenhang tussen huiselijk geweld en zware criminaliteit? En over de bevoegdheden van de burgemeester bij demonstraties en online gebiedsverboden? En over radicalisering, white-collar crime, jeugdcriminaliteit en verwarde personen? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 9 oktober en 6 november met Janine Berton, Bram Sizoo, Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *