02:13
22 januari 2025

Nationale Indië Herdenking 15 augustus: wat herdenken we en waarom?

Nationale Indië Herdenking 15 augustus: wat herdenken we en waarom?

De Nederlands-Indische gemeenschap in Nederland organiseert al decennialang een herdenkingsceremonie op 15 augustus. Steeds meer jongeren zijn daarbij aanwezig: ‘Om te herdenken waarvoor hun ouders en grootouders geen woorden konden vinden.’ Wat wordt herdacht? En waarom is en blijft deze herdenking belangrijk?

*Dit artikel is geschreven op 14 augustus 2020 en geactualiseerd.

Wanneer eindigde de Tweede Wereldoorlog? Negen van de tien Nederlanders antwoordt zonder aarzelen ‘5 mei 1945’, en ziet daarbij vermoedelijk in gedachten de grijsgedraaide archiefbeelden van uitbundig vlaggende menigtes, die geallieerde tankwagens toejuichen, in de straten van Groningen of Amsterdam.

Die uitzinnige vrolijkheid heerste op de bewuste datum echter lang niet overal binnen de toenmalige grenzen van het Nederlandse Koninkrijk. In voormalig Nederlands-Indië hield de Japanse bezetter de archipel nog maanden stevig in de greep. Pas na de twee gruwelijke atoombommen, op 6 augustus op Hiroshima en op 9 augustus op Nagasaki, capituleerde Japan en eindigde de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder via kis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *