09:29
22 juni 2021

Minister: Extra stappen naar inclusiever hoger onderwijs

Minister: Extra stappen naar inclusiever hoger onderwijs

Er zijn nog steeds groepen voor wie een gang naar de collegebanken minder makkelijk en vanzelfsprekend is, zoals voor mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, mbo’ers die door willen stromen naar het hbo, mensen die een studie-opstartperiode nodig hebben of die een studie willen combineren met bijvoorbeeld mantelzorg of ondernemerschap. In de vandaag verschenen Kamerbrief ‘Toegankelijkheid en kansengelijkheid in het hoger onderwijs’ zet minister Van Engelshoven uiteen hoe ze het hoger onderwijs voor deze groepen toegankelijker wil maken.

WETTELIJKE EISEN AAN NUMERUS FIXUS
Het kabinet wil het liefst zo min mogelijk opleidingen met een numerus fixus. Daarom moet deze capaciteitsbeperking voortaan adequaat worden onderbouwd en als dit niet gebeurt, kan de minister dit besluit blokkeren. Van Engelshoven heeft een wetswijziging in voorbereiding die dit mogelijk maakt. In de tweede helft van volgend jaar gaat die naar de Kamer.

Van Engelshoven wil het daarbij juridisch mogelijk maken dat een instelling alleen een capaciteitsbeperking op een Engelstalige track kan instellen. Daardoor blijft de toegankelijkheid van de Nederlandse variant gegarandeerd.

Lees verder via nationaleonderwijsgids.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × vier =