09:16
21 april 2024

Minder afval op straat tijdens Haags experiment met cameratoezicht

Minder afval op straat tijdens Haags experiment met cameratoezicht

Afval náást de ondergrondse restafvalcontainer. Het is een veelvoorkomend probleem in grote steden. De gemeente Den Haag strijdt al sinds 2015 tegen het illegaal bijplaatsen van afval. Lang was dat tevergeefs, maar dankzij een experiment met flexibel cameratoezicht gloort er licht aan de horizon.

De Haagse gemeenteraad nam in 2020 een motie aan over cameratoezicht bij afvalcontainers. Deze zijn toegankelijk zónder toegangspasje. Afgesproken werd om grondig te onderzoeken hoe haalbaar en wenselijk cameratoezicht is. Na een positief advies volgde een experiment met flexibel cameratoezicht, van januari tot en met juni 2022.

Cameratoezicht kan op drie manieren bijdragen aan naleving: door bijplaatsing te voorkomen, door overtreders op heterdaad te betrappen of door ze achteraf op te sporen. Dit experiment richtte zich op voorkomen en opsporen. De kans om een bijplaatser op heterdaad te kunnen betrappen en beboeten, is namelijk te klein. Mensen zijn hooguit een halve minuut op locatie, waardoor handhavers hen onmogelijk op tijd kunnen bereiken. Bovendien wordt er gemiddeld maar één keer per dag afval bijgeplaatst per afvalcontainer.

Lees verder via toezine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *