Het aantal uithuiszettingen is makkelijk terug te dringen door middel van loonbeslag bij een betalingsachterstand, schrijft Paroollezer Ton Jacobs. ‘Raar en onbegrijpelijk dat de politieke wil hiervoor ontbreekt.’ In Het Parool van 10 augustus is te lezen dat meer mensen uit hun huis worden gezet. Elke uithuiszetting is er eentje te veel, kost de maatschappij onnodig veel geld en veroorzaakt ontzettend veel leed. Als iemand de zorgverzekering drie maanden niet betaalt, wordt beslag gelegd op het loon of uitkering om een verdere achterstand te voorkomen. Prima regeling, want zorg hoort bij de basisbehoefte. Bij berekening van de beslagvrije voet moet altijd rekening gehouden worden met het betalen van de zorgpremie.
Uithuiszetting bij huurachterstand is makkelijk te voorkomen door bij een betalingsachterstand van drie maanden hetzelfde principe toe te passen als bij de zorgverzekering. Dus loonbeslag zonder tussenkomst van de rechter. Het aantal mensen dat hun huis verliest zal flink dalen, mogelijk zelfs verdwijnen.
Dat scheelt de samenleving veel geld, en voorkomt veel leed en extra nieuwe onnodige schulden. Alleen voor de incassobureaus en deurwaarders is het nadelig. Raar en onbegrijpelijk dat de politieke wil hiervoor ontbreekt.
Lees verder via het Parool