10:50
15 november 2024

Lange wachttijden Veilig Thuis: hoe verder?

Lange wachttijden Veilig Thuis: hoe verder?

Kwetsbare kinderen, gezinnen en huishoudens moeten vaak te lang wachten op actie van Veilig Thuis. Hierdoor ontvangen zij niet tijdig de noodzakelijke hulp om hun thuissituatie weer veilig te maken. De wachttijden leiden tot angst, onzekerheid en stress. Alleen bij acute onveiligheid wordt direct ingegrepen.

Dit blijk uit onderzoek door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Zorgwekkende bevindingen
De IGJ onderzocht 3 van de 25 Veilig Thuis-organisaties en vroeg informatie op bij alle organisaties. De bevindingen zijn zorgwekkend: slechts 5 van de 25 organisaties weten in minstens 80% van de gevallen de taken binnen de wettelijke termijn uit te voeren. Slechts 1 organisatie rondde alle onderzoeken binnen de wettelijk vastgestelde termijn van 10 weken af.

Oorzaken van de vertragingen
De IGJ noemt verschillende oorzaken van de vertragingen zoals die naar voren kwamen bij de 3 nader onderzochte organisaties (in Amsterdam-Amstelland, Gelderland-Midden en West-Brabant):

  • Een structurele toename van het aantal meldingen en de ernst ervan.
  • Gebrek aan deskundigheid en beschikbaarheid binnen de lokale hulpverlening, waardoor Veilig Thuis meldingen onvoldoende tijdig kan overdragen aan ketenpartners.
  • Onvoldoende personeel om de primaire taken van Veilig Thuis uit te voeren.

Sommige van deze oorzaken kunnen niet door Veilig Thuis alleen worden opgelost. Het vraagt om samenwerking tussen alle betrokken partijen, zoals (jeugd)zorgorganisaties, maatschappelijk werk en gemeenten.

Hoe verder?
De inspectie heeft de 3 Veilig Thuis-regio’s opgedragen om een verbeterplan op te stellen, waarin meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling tijdig worden beoordeeld en opgevolgd. Hierbij moeten ook ketenpartners en opdrachtgevende gemeenten worden betrokken. De overige 22 Veilig Thuis-organisaties zijn eveneens gevraagd om zo’n plan op te stellen. De IGJ kan besluiten om verder toezicht te houden bij organisaties op basis van meldingen of signalen.

Lees verder via vng.nl

HCB Seminar Toezicht in Transitie: “Versterking van toezicht”
Op 20 november organiseert het HCB een seminar over “Versterking van toezicht, Werken met en voorbij je mogelijkheden”. De bijeenkomst gaat in op de vraag welke versterkingen gewenst zijn en hoe die kunnen worden bereikt. Meer informatie vind je op de website van het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *