02:37
31 januari 2023

Laat feiten leidend zijn in het migratie- en asieldebat

Laat feiten leidend zijn in het migratie- en asieldebat

Als we naar de feiten kijken zien we dat de opvang van asielzoekers beheersbaar is, aldus Leo Lucassen. Maar om electorale redenen negeren politici de cijfers.

In gepolariseerde debatten zijn het meestal de feiten die als eerste het onderspit delven. Als het om migratie gaat, laten met name radicaal-rechtse politieke partijen, maar ook politici van middenpartijen als de VVD en het CDA zich niet onbetuigd. Zo schilderen Wilders, Baudet, en iets mindere mate Eerdmans, asielzoekers af als de baarlijke duivel: testosteronbommen, criminelen en terroristen, die bovendien een niet te dragen maatschappelijke last vormen.

Dat frame wordt grotendeels overgenomen door parlementariërs als Bente Becker (VVD), die het doen voorkomen alsof het ons over de schoenen loopt en daarom voor een tijdelijke ‘asielstop’ pleiten. Afgezien dat het zeer de vraag is of dit juridisch stand houdt, zou zo’n stop de huidige situatie alleen nog maar verergeren. Er is immers geen oorlogs- of vervolgingsstop en asielzoekers zullen blijven komen. Bovendien wijkt het aantal asielzoekers momenteel nauwelijks af van het gemiddelde van de afgelopen drie decennia (te weten zo’n 22.000) en is het een stuk lager dan in 2015. Verder ligt het aantal asielaanvragen per 100.000 inwoners in de afgelopen tien jaar met 1.250 onder het gemiddelde van de EU (1.500).

Lees verder via nrc.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *