02:36
25 januari 2022

Jongere miste vooral bezigheden buitenshuis

Jongere miste vooral bezigheden buitenshuis

Bijna de helft van de jongeren tot 25 jaar vindt dat de coronacrisis hun leven negatief heeft beïnvloed. De meeste jongeren misten activiteiten met vrienden en familie, buitenshuis en thuis. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tijdens de derde coronagolf van afgelopen voorjaar.

Bij jongvolwassenen kwam de coronacrisis harder aan dan bij tieners: 53 procent van de jongvolwassenen heeft een negatieve invloed ervaren, tegen 38 procent van de tieners. Het CBS constateert ook dat 43 procent van de jongeren zowel negatieve als positieve invloed van corona heeft ervaren.

Leuke dingen doen
Door corona misten de meeste jongeren vooral leuke dingen doen met vrienden of familie. Het ontbreken van activiteiten buitenshuis telde daarbij net iets zwaarder dan niet thuis kunnen afspreken. Bijna de helft miste grootschalige evenementen zoals festivals en sportwedstrijden. Het niet doorgaan van zulke activiteiten kwam bij jongvolwassenen harder aan dan bij tieners.

Onderwijs en werk
28 procent van alle jongeren miste de mogelijkheid om naar hun opleiding te gaan. Dat percentage lag veel hoger onder universitaire en hbo-studenten: respectievelijk ruim de helft en 40 procent.

De coronacrisis leidde bij 48 procent van de jongeren tot meer stress over hun opleiding, terwijl 17 procent daar juist minder last van had. Die stress was het hoogst onder havo-leerlingen, mbo’ers en hbo’ers.

Bijna een kwart van de werkende jongeren had door corona meer werkstress. Dat is bijna twee keer zoveel als bij jongeren met een bijbaan.

Lees verder via nji.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een + dertien =