04:14
12 juli 2024

“Je kunt niet alles oplossen met extra toezicht”

“Je kunt niet alles oplossen met extra toezicht”

Na elf jaar neemt Jan van den Bos aanstaande donderdag tijdens het Toezichtfestival afscheid als voorzitter van de Inspectieraad. Alida Oppers, inspecteur-generaal van de Inspectie van het Onderwijs, nam op 1 juni het voorzitterschap van hem over. Hoe kijkt hij terug op zijn tijd bij de Inspectieraad en de ontwikkelingen in het toezicht?

Jan van den Bos was voorzitter van de Inspectieraad, IG van Inspectie Leefomgeving en Transport. Eerder was hij IG van Inspectie SZW, DG Arbeidsmarktbeleid en Bijstand, directeur Financieel-Economische Zaken bij het ministerie van SZW. Ook werkte hij bij het ministerie van Financiën en bij Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

EERST EEN DUIK IN DE TIJD: HOE ZAG HET TOEZICHT ERUIT IN 2011, BIJ JE AANTREDEN ALS VOORZITTER VAN DE INSPECTIERAAD?
“We zaten net in de bezuinigingsgolf van Rutte I. De tijdgeest was: laat het maar aan het bedrijfsleven over. Toezicht werd vooral gezien als een bureaucratische last die kon worden verminderd door alle rijksinspecties te fuseren tot één rijksinspectie.”
“In dat landschap is de Inspectieraad opgericht. Vanuit de gedachte dat we zouden werken als één rijksinspectie. Later wisten we dat om te buigen naar “als waren we” een rijksinspectie.

Lees verder via toezine.nl

Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 met nog seminars op 17 juni en op 7 juli met Theodor Kockelkoren (Sodm), prof. dr. Muel Kaptein (Erasmus Universiteit) en Paul van Dijk, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *