11:43
22 februari 2024

Jaap werkt als agent: ‘Politie verdient meer respect voor haar werk’

Agenten zouden wel wat meer respect mogen krijgen voor hun werk. De meesten van hen werken zich het snot voor ogen en allemaal zetten ze zich in voor een betere samenleving. Dat zegt politieman Jaap Molenaar (24), werkzaam als agent in Alkmaar.

Onlangs was het weer raak in Amsterdam. Een agent werd ’s nachts tijdens het surveilleren aangevallen door een man met een mes. Die stak de politieman zomaar in zijn nek. Op sociale media regende het steunbetuigingen van collega’s uit het hele land.

Dat de politie nogal eens met geweld te maken krijgt, ligt volgens Molenaar aan het ontbreken van aanzien. Ook Molenaar vreest dat hij er vroeg of laat nog mee te maken krijgt. “Het zou naïef zijn te veronderstellen dat het mij niet gebeurt.”

Hogere straffen

Om het respect voor hulpverleners te herstellen, zouden volgens Molenaar de straffen op geweld tegen hulpverleners verhoogd mogen worden. Hij vindt het belachelijk dat de mannen die begin december uit het niets twee agenten neersloegen in Breda, slechts veertien dagen celstraf kregen opgelegd.

“De politie is er voor twee dingen”, zegt Molenaar. “We corrigeren wanneer dat nodig is en als jij de politie nodig hebt zijn we er ook. Dan dragen we zorg voor je.” Het stoort Molenaar hoe agenten af en toe bejegend worden bij het surveilleren in winkel- of horecagebieden. “We krijgen stomme opmerkingen naar ons hoofd geslingerd, domme vragen en duizend keer dezelfde grap te horen: ‘je moet m’n maat hier hebben!’ Dat zie ik niet zo snel gebeuren bij agenten in Frankrijk, Italië of Spanje, waar de politie veel meer ontzag krijgt. Het is een stukje aanzien dat ontbreekt.”

Persoonlijk leed

Molenaar wist al op jonge leeftijd dat hij later politieagent wilde worden. Hij doet dit werk nu al vijf jaar, de laatste zes maanden in Alkmaar. De meldingen waar hij mee te maken krijgt, variëren van geluidsoverlast of een gevallen oude dame, tot reanimatie of een verkeersongeluk. “Je komt regelmatig groot persoonlijk leed tegen als politieman, maar het is ook eervol dat je iets voor je medemens kunt betekenen.”

Een keer moest Molenaar zijn dienstwapen gebruiken. Dat was bij een poging tot gewapende woningoverval. “Ik kan er niet over in detail treden, maar de daders waren vuurwapengevaarlijk en op de vlucht. De overval was mislukt omdat de slachtoffers volledig in paniek waren geraakt. Ter plaatse hebben we nog een van de verdachten in de bosjes gevonden. Hij zat daar verstopt en had z’n bivakmuts nog op.”

Stijf van de adrenaline

De verdachte ging ervandoor. “Ik heb een waarschuwingsslot gelost en daarna gericht geschoten. De verdachte werd geraakt in z’n bil of been, maar gaf niet meteen op. Hij stond stijf van de adrenaline.” Dankzij de recherche werden de andere verdachten later opgepakt. Er werden celstraffen tot vijf jaar opgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *