Hoe kunnen we jonge kinderen helpen bij hun taalontwikkeling in een wereld waarin digitale media een steeds grotere rol spelen? Nieuw onderzoek laat zien dat ouder-kindprogramma’s waarin digitale hulpmiddelen worden ingezet een positieve bijdrage leveren aan de ontluikende geletterdheid van kinderen van nul tot zes jaar. Dit biedt nieuwe kansen voor ouders, onderwijsprofessionals en beleidsmakers. Ouder-kindprogramma’s zijn gericht op het stimuleren van de taalvaardigheid van kinderen. Ouders leren tijdens dit soort programma’s om samen met hun kinderen taalspelletjes te doen, voor te lezen en gesprekken te voeren. In sommige programma’s worden daarbij ook digitale hulpmiddelen ingezet, zoals online ouderbegeleiding, geanimeerde prentenboeken of interactieve applicaties die zich aanpassen aan het niveau van ouder en kind. Dat meldt Stichting Lezen.
Wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam – De Lima-Van Gent, Van Steensel en collega’s – hebben middels een meta-analyse van 25 studies in kaart gebracht wat de effecten zijn van de inzet van dit soort digitale hulpmiddelen. Vandaag publiceert Stichting Lezen de resultaten tijdens de Media Ukkie Dagen 2025. De Media Ukkie Dagen staan dit jaar in het teken van het thema ‘samen met media’. Jonge kinderen gebruiken media vaak zelfstandig, terwijl juist samen aan de slag gaan met media veel voordelen met zich meebrengt.
Ouder-kindprogramma’s
De toevoeging van technologie in ouder-kindprogramma’s heeft een klein, positief effect op de ontluikende geletterdheid van nul tot zesjarige kinderen, blijkt uit de resultaten. Met name de begripsgerelateerde vaardigheden van kinderen gaan vooruit, zoals woordenschat en narratief begrip. De onderzoekers vonden geen effecten van de toevoeging van technologie op de hoeveelheid interactie tussen ouder en kind, of de talige kwaliteit van die interactie.
Lees verder via nationaleonderwijsgids.nl