09:04
07 mei 2021

‘Ingrijpen door toezichthouder bespaarde ons consumenten 1 miljard’

‘Ingrijpen door toezichthouder bespaarde ons consumenten 1 miljard’

Had de Autoriteit Consument en Markt (ACM) niet ingegrepen, dan hadden we met zijn allen 1 miljard euro meer uitgegeven vorig jaar. Dat zegt de toezichthouder in zijn eigen jaarverslag over afgelopen jaar.

Die besparing was mogelijk door in te grijpen bij bedrijven of organisaties die zich niet aan regels hielden, of in sectoren waar te weinig concurrentie was. In beide gevallen kan de consument de dupe zijn en onnodig hoge prijzen betalen voor diensten zoals een telefoonabonnement, een energierekening of een treinkaartje.

Zo vond de ACM dat er te weinig concurrentie was tussen telecombedrijven en tussen postdiensten. Daarom werd er een maximumtarief afgesproken dat telefonieaanbieders mogen rekenen voor het doorverbinden naar elkaars klanten. En PostNL moet andere postbedrijven inmiddels toegang geven tot zijn sorteer- en bezorgnetwerk.

Lees verder via nos.nl

Meer leren over de transitie van traditioneel naar modern toezicht? Kom vanaf 16 mei naar de HCB Seminareeks Toezicht in Transitie 2018 – Toezicht met gezag, gezag met toezicht georganiseerd i.s.m. Vide en m.m.v. Prof. dr. Adrienne de Moor-Van Vugt (UVA), Paul van Dijk (zelfstandig adviseur), Meike Bokhorst (WRR en UU), Adriaan Denkers (zelfstandig onderzoeker) en Haiko van der Voort (TU Delft)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − elf =