Onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut wijst uit dat pleegouders veel baat hebben bij steun van andere pleegouders. Dat is precies de kern van Mockingbird, een uit de VS afkomstige werkwijze, die volgens de onderzoekers navolging verdient.
De pleegzorg kampt al jaren met een tekort aan pleeggezinnen. Daarin zal niet snel verandering komen als pleegouders onvoldoende steun en begeleiding blijven ervaren.
Jaarlijks eindigt in Nederland 2,5 procent van de plaatsingen in een breakdown. Een pleegkind moet dan ongepland verhuizen. Ongeveer 35 procent van alle pleegkinderen is dat tenminste een keer overkomen. Een ongewenste situatie die voorkomen kan worden, mede door de inzet van de Mockingbird-werkwijze die draait om het familieleven.
Gemeenschap
Het idee is simpel: zes tot tien pleeggezinnen die bij elkaar in de buurt wonen, vormen samen een netwerk. Spil van deze constellatie zijn hubhome pleegouders, vergelijkbaar met opa en oma in een normale familie. Hubhome pleegouders maken het mogelijk dat pleeggezinnen elkaar kunnen ontmoeten, dat kinderen met elkaar kunnen spelen en rust kunnen vinden. Oftewel, in een constellatie vinden pleeggezinnen (h)erkenning, mentale en praktische ondersteuning en gezelligheid bij elkaar.
‘Alleen al weten dat ik een beroep op je kan doen, geeft mij lucht’
Ruim twintig jaar geleden introduceerde The Mockingbird Society haar vernieuwende werkwijze in de Verenigde Staten. Inmiddels is het ook succesvol in Engeland en Australië. In Engeland zijn in acht jaar tijd 150 constellaties opgetuigd. Meerjarig onderzoek laat het succes zien van de werkwijze, zowel inhoudelijk als financieel. Investeringen in Mockingbird blijken met andere woorden snel te worden terugverdiend.
Lees verder via socialevraagstukken.nl