04:47
23 april 2024

In gesprek met de politie deel 1: De opmars van de digitale wijkagent

In gesprek met de politie deel 1: De opmars van de digitale wijkagent

De komst van mobiele telefoons en laptops leidde tot druk bij het politieteam Waterweg: Er ontstond behoefte aan een functie die aansloot bij de digitale ontwikkelingen. Kor de Jong stapte op eigen verzoek van zijn agentschap in de straat af: ‘Een wijk heb ik niet meer. Ik ben nu digitale wijkagent.’

De Jong behoort bij het politie Basisteam Waterweg. Dit team heeft Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland als werkgebied. Eerst was hij een fysieke wijkagent, maar sinds augustus heeft De Jong een nieuwe functie gekregen waar hij blij mee is. ‘De afgelopen jaren ben ik met een aantal collega’s bezig geweest om meer digitaal te kunnen gaan doen. Daar heeft veel vrije tijd in gezeten. Uiteindelijk hebben we het voor mekaar gekregen dat het een digitale functie geworden is.’ Ik, Maartje Vis, werkzaam bij VL-nieuws, interviewde De Jong naar aanleiding van de aankomende editie van de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak’ die start op 3 november.

Als digitaal wijkagent houdt De Jong zich veel bezig met social media. Aan alle populaire social mediakanalen neemt hij met een aantal collega’s uit het basisteam deel, zoals Instagram en Tiktok. Collega’s van hem en bewoners uit Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland kunnen hem benaderen met vragen, bijvoorbeeld over vermissingen. Hij krijgt hierbij het meeste te maken met jongeren die weglopen van huis of ouderen met een onderliggende ziekte, zoals Alzheimer. Wat ze onder andere uitzoeken, is hoe hun familie in elkaar zit of wat hun hobby’s zijn. ‘We gaan het internet op en kijken hoever we kunnen komen om deze meneer of mevrouw weer zo snel mogelijk te kunnen vinden. Daar zetten we social media voor in’, zegt De Jong.

Tijdens de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak’ wordt onder andere behandeld hoe je informatie uitwisselt met betrokken organisaties en professionals. De Jong doet dit door middel van Whatsappgroepen. Ruim 14.000 bewoners hebben zich aangemeld om deel te nemen aan deze zogeheten chatgroepen. Door dit netwerk heeft de politie afgelopen zaterdag een agressieve ex-partner van een mevrouw op weten te pakken. ‘De ex-partner stond te schoppen en te slaan voor de deur van de mevrouw. De politie zal een aantal minuten onderweg zijn om bij haar huis te komen. Zonde van je tijd om die niet te gebruiken’, beaamt De Jong. Binnen deze tijd kan de dader ook al vertrokken zijn. De Jong heeft toen social media ingezet. ‘In de Whatsappgroep zeggen wij waar de melding valt en vragen wij of ze kunnen meehelpen uitkijken naar iemand met dat signalement. Collega’s waren onderweg naar het huis van de mevrouw en ik kreeg binnen een minuut de eerste berichten binnen waar hij heen ging. Wij konden gelijk de collega’s in de politieauto bijpraten, dus die konden meteen op mijn aanwijzing de locatie van de man achterhalen’, legt De Jong uit. De man is toen opgepakt en voor onderzoek meegenomen.

Naast social media houdt De Jong zich bezig met beveiliging, security awareness, op de werkvloer. ‘We hebben hele gevoelige systemen waar andere mensen geïnteresseerd in zijn. Als wij zelf op systemen gaan zoeken, kunnen wij verkeerde sporen achterlaten waardoor criminelen bij ons binnen kunnen kijken’, legt De Jong uit. ‘Ik wil mijn collega’s bewustmaken over de manier waarop ze zoeken op het internet. We willen online zo min mogelijk sporen achterlaten.’ Security awareness draait ook om de fysieke beveiliging. Zo houdt De Jong ook in de gaten wie er bij de poort van hun gebouw staat en wie zij binnenlaten.

De Jong merkt dat hij als digitaal wijkagent gewaardeerd wordt. ‘Regelmatig krijgen we te horen dat het fijn is hoe de zaak is opgelost’, zegt hij. Niet alleen het politieteam van de Waterweg zag de noodzaak in om aan de slag te gaan met social media, maar ook het politieteam in Kanaleneiland. Onderzoeker Sara Stronks gaat in dit artikel  in op de digitale ontwikkeling die de politie doorgemaakt heeft naar aanleiding van de Rijnbaanrellen die ontstaan zijn door een social mediapost.

 

Meer leren van Godfried van Gestel, Frank van Summeren en Robert van Brakel over een integrale persoonsgerichte aanpak? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2022’ die start op 3 november in Den Haag. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *