09:29
17 juni 2024

Hybride dreiging: een veelkoppig monster

Hybride dreiging: een veelkoppig monster

Nederland is slecht voorbereid op hybride conflictvoering. Daarvoor waarschuwt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV).

Staten en groeperingen zetten allerhande middelen om de boel te ontregelen, van desinformatie tot cyberaanvallen tot fysieke schade aan vitale infrastructuur. Nederland is vooral bezig met schadebeperking. In een rapport doet de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) tien aanbevelingen voor een proactievere aanpak.

Aanvallen in vredestijd
Hybride conflictvoering is een verzamelterm voor schimmige aanvallen in vredestijd, waarbij niet-militaire machtsmiddelen door staten en groeperingen worden ingezet als wapen. Dat kan van alles zijn, van het verspreiden van desinformatie tot schade toebrengen aan het elektriciteitsnetwerk. Vaak worden nieuwe technologieën gebruikt: het gaat om een mix van online en offline aanvallen.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer leren over ondermijning, jeugd & veiligheid, zorg & veiligheid en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 18 september en 9 oktober met o.a. Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *