01:18
25 september 2022

‘Huidige toepassing middel woningsluiting niet houdbaar’

‘Huidige toepassing middel woningsluiting niet houdbaar’

‘Laat de burgemeester niet meer in zijn eentje drugspanden sluiten, maar samen met justitie en politie’, zei toenmalig burgemeester van Leeuwarden en G40-voorzitter Ferd Crone eind 2018. Burgemeesters zijn dan minder mikpunt van criminelen. Maar hoe ziet die rol van de burgemeester bij woningsluitingen eruit? Huidig G40-voorzitter Paul Depla vindt de manier waarop burgemeesters het instrument woningsluiting nu toepassen op termijn niet houdbaar.

Openbare orde herstellen
De Schiedamse burgemeester Cor Lamers vindt dat burgemeesters te weinig gebruikmaken van hun bevoegdheden. ‘Met het opleggen van maatregelen wordt beoogd drugshandel te beëindigen, openbare orde en leefbaarheid te herstellen, hernieuwd gebruik van een drugspand te voorkomen en Schiedam als vestigingsplaats voor drugshandel en productie onaantrekkelijk te maken’, aldus Lamers. ‘We hebben meegemaakt dat criminelen onderling ripdeals plegen en woningen openbreken om de hennepoogst mee te nemen. Dit levert in de wijk veel gevoelens van onveiligheid op en het tast de openbare orde op een forse manier aan.’

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer leren over de juridische mogelijkheden van het openbare orderecht van Jan van der Grinten en Anita van den Berg van Kennendy van der Laan tijdens de HCB Seminarreeks ‘Juridische Update 2019 voor overheidsjuristen‘. Start 7 november.

Of kom naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Waar liggen burgemeesters wakker van?’ met o.a. prof. dr. Hans Boutellier, prof. dr. Bob Hoogenboom en burgemeester Lieke Sievers. Start 31 oktober.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.