06:40
23 april 2024

Hoop op duidelijkheid nu justitie acht agenten vervolgt na dood arrestant

Hoop op duidelijkheid nu justitie acht agenten vervolgt na dood arrestant

Na ruim acht maanden gaat het Openbaar Ministerie (OM) over tot vervolging van acht agenten die betrokken waren bij de dodelijke arrestatie van een man in Rotterdam. Nabestaanden van het slachtoffer zijn opgelucht en hopen net als politievakbonden dat er snel meer duidelijkheid komt.

“We hebben lang moeten wachten op deze beslissing”, zegt advocaat Richard Korver die de familie van het slachtoffer bijstaat. “De familie had er ook geen genoegen mee genomen als er geen vervolging was gekomen. Het is nu hopen dat het oordeel van de rechter niet lang meer op zich laat wachten.”

Dat politiemedewerkers worden vervolgd, gebeurt niet vaak. Dat er in één zaak acht agenten worden vervolgd is dan ook erg bijzonder, zegt politiewetenschapper Jaap Timmer. “Ik kan mij niet heugen dat het in de afgelopen 40 tot 50 jaar eerder is gebeurd.”

Onderzoek
Vorig jaar juni overleed een man van 32 kort nadat hij door de politie was opgepakt. De rijksrecherche deed, zoals gebruikelijk is bij dit soort incidenten, onderzoek naar de zaak. Volgens een patholoog-anatoom van het Nederlands Forensisch Instituut is de man overleden door de manier waarop hij in bedwang werd gehouden.

Lees verder via nos.nl

Meer leren over jeugdcriminaliteit, ondermijning, verwarde personen en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom op 13 maart en/of 15 mei naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen, veelplegers en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *