Desinformatie, nepnieuws, een broodjeaapverhaal: de opkomst van onjuiste informatie lijkt de afgelopen jaren snel toegenomen. Nu we bijna al onze informatie online op zoeken, lijkt het lastiger dan ooit om betrouwbaar nieuws te vinden. Journalisten worstelen steeds vaker met nepnieuws en dat zorgt voor minder aanzien en bizarre verhalen. Alexander Pleijter, docent aan de Universiteit Leiden, en coördinator van Nieuws-checkers, en Maarten Schenk, van factcheck bureau Leadstories, gaan er bij Vroeg! over in gesprek.
Pleijter vertelt dat er verschillende termen door elkaar worden gehaald als we het hebben over desinformatie. De docent van Universiteit leiden zegt dat woorden als ‘fake news’ vooral gepopulariseerd zijn door Trump en daarmee media beschuldigen van het doelbewust verspreiden van onjuiste informatie. Maar volgens Pleijter ligt dat genuanceerder: “Niet alle desinformatie is verspreid met het idee om nepnieuws te verspreiden, mensen hebben soms geen kwaad in de wil maar zien niet dat de informatie niet klopt.”
Lees en luister verder via nporadio1.nl
Meer leren over burgers en veiligheid waaronder maatschappelijke onrust en de rol van desinformatie? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ vanaf 19 mei 2022 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.