12:10
22 november 2024

Hoe de oorlog doorwerkt in het jongerenwerk

Hoe de oorlog doorwerkt in het jongerenwerk

Als ik iets heb geleerd sinds de oorlog tussen in Israël en Palestina losbarstte na de uiterst wrede grootschalige aanval van Hamas, dan is het dat elke poging om dit conflict te vatten feilbaar is en ook hoort te zijn. Want niemand heeft de waarheid in pacht, en toch moeten we blijven proberen uiting te geven aan wat het met ons doet.

Ongenoegen en onbegrip bij jongeren en jongerenwerkers
Mijn ongemak werd er echter niet minder om. Ondertussen gingen jongerenwerkorganisaties om ondersteuning vragen. Mijn ongemak is namelijk slechts een fractie van het ongemak onder jonge burgers wier vertrouwen in de instituties al jaren aan het dalen is. Jongeren die het jongerenwerk bedient, zoeken vaak naar aansluiting bij en vertrouwen in de wereld van de systemen.

In tijden van crisis (denk aan de overheidsmaatregelen in coronatijd) worden zij eerder doelwit van het crisisbeleid, dan dat ze zich er door beschermd voelen. In de coronatijd was er sprake van dreiging van ongelijkheid van kansen (opvang, ontwikkeling, ontspanning) en ervoeren jongeren inbreuken op fundamentele rechten (op vrije ontmoeting, op onderwijs, op inspraak in het overheidsbeleid). Overheidsmaatregelen wekten, ondanks tijdelijke hulppakketten, zeker onder jongeren in maatschappelijk kwetsbare posities, veel ongenoegen en verzet waar ze nauwelijks een uitlaatklep voor hadden.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *