De grote lijn uit een veelheid aan studies naar georganiseerde misdaad, is dat deze alom als een fors probleem wordt gezien. Toch is er maar weinig zicht op het duurzame effect van maatregelen ter verstoring ervan. Dit levert een situatie op, waarin de overheid defensief achter de wendbare georganiseerde criminaliteit dreigt aan te lopen. Een aanpak gericht op de grootste kwetsbaarheden van de misdaad, is het meest beloftevol.
Sinds 2020 heeft Jaap de Waard van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de resultaten van meer dan 150 onderzoeken naar georganiseerde misdaad verspreid. Daartussen zitten overzichtsstudies, waarin meerdere onderzoeken samen worden bekeken, en analyses van afzonderlijke onderzoeken. Soms gaat het over Nederlandse bronnen, vaker over buitenlandse. In deze bijdrage doe ik een poging om het totaal van de uitkomsten met enige afstand te bekijken. Het doel daarvan is om vast te stellen of die studies niet alleen inzicht geven in de aard en omvang van georganiseerde misdaad, maar vooral om inzichtelijk te maken of de bestrijding daarvan effecten sorteert.
Het blijkt dat de georganiseerde misdaad overal wordt gezien als een grote bedreiging. Naar grove schatting zijn er in de EU duizenden criminele groepen actief, met een jaarlijkse opbrengst van 100 tot 200 miljard euro. Die misdaad past zich snel aan wanneer er zich nieuwe kansen en bedreigingen voordoen. Daarbij ontstaat er vermenging tussen verschillende misdaadterreinen en specialistische groepen, bijvoorbeeld voor geweldstoepassing en witwassen. De misdaad kan ook goed gedijen in een omgeving die de bedreiging daarvan niet altijd serieus neemt en die verbonden is met allerlei legale sectoren, die het criminele functioneren mogelijk maken.
Lees verder via secondant.nl
Weten hoe je de veiligheid en leefbaarheid in uw gemeente verbetert? Kom dan naar de HCB Seminarreeks Topsprekers in Veiligheid 2025, die plaatsvindt op 1 oktober, 12 november en 26 november. Met drie middagsessies die diverse thema’s behandelen, waaronder: Jeugdcriminaliteit, Artificial Intelligence (AI) en omgaan met personen met onbegrepen gedrag. Kijk voor meer informatie en inschrijving op haagscongresbureau.nl. Met onder andere Hans Moors (partner van EMMA), Dr. Evelyn Heynen (universitair docent Klinische kinder- en jeugdpsychologie Open Universiteit) en Dr. Ruben Timmerman (onderzoeker Erasmus Universiteit Rotterdam).