Gemeenten krijgen later dit jaar regels voor het online monitoren van burgers op bijvoorbeeld sociale media, zo laten ministers Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Weerwind voor Rechtsbescherming weten. Vorig jaar publiceerden de Rijksuniversiteit Groningen en NHL Stenden Hogeschool onderzoek waaruit bleek dat Nederlandse gemeenten nepaccounts gebruiken om burgers op social media te volgen.
Via Facebook, Twitter en andere social media proberen de gemeenten om zicht op mogelijke ongeregeldheden te krijgen en fraude te bestrijden. Hierbij wordt soms ook de wet overtreden. Zo werkt bijna één op de zes van de ondervraagde gemeenten met nepaccounts. Alleen politie en inlichtingendiensten mogen deze methode onder strikte voorwaarden inzetten. Het monitoren door gemeenten zorgde voor de nodige kritiek.
Volgens de bewindslieden is het de overheid niet verboden om persoonsgegevens uit publiek toegankelijke bronnen te verwerken als dit noodzakelijk is voor haar taken. “De inbreuk die hiermee wordt gemaakt op de privacy van personen varieert per geval. De vuistregel is dat hoe ingrijpender de inbreuk op de privacy is, hoe steviger de wettelijke basis voor die inbreuk moet zijn en hoe groter het publieke belang moet zijn dat daarmee wordt gediend”, zo stellen ze.
Lees verder via security.nl
Meer leren over digital surveillance van prof. dr. Marc Schuilenburg, hoogleraar Digital Surveillance, Erasmus School of Law? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers en veiligheid’ vanaf 19 mei 2022 georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Verder met Robert van der Noordaa, Trollrensics , Dr. Sara Stronks, Onderzoeker lectoraat Maatschappelijke Veiligheid, Saxion Hogescholen en Onderzoeker Politieacademie, Frank van Summeren, adviseur, RONT, Arnout de Vries, senior innovator, TNO en Remko van Broekhoven, filosoof.